28 Şubat 2009 Cumartesi

Resimleri ve çocuk 2

Yazan Bal küpü zaman: 09:41
Haluk Yavuzer'in 'Resimleriyle Çocuk' kitabından paylaşımlara devam edelim. Aslında geniş bir konu ama birkaç örnekle daha kolay anlaşılır hale gelecektir tahminim.

İLETİŞİM KOPUKLUĞU RESİMLERİ
Resimde, anne-baba ile çocukların arasına masa çizilerek aradaki iletişim eksikliğini anlatıyor. Çocuk genelde araya herhangi bir eşya çizerek bunu anlatmaya çalışır. Ya da iletişim sorunu olan kişiyi yer kalmadı diye arka sayfaya çizer, ya da arkası dönük çizimler yapar.

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

Resimde kardeşini çizmemesi, ya da anne-baba-kardeş çizip kendini resmetmemesi aileyi eksik olarak çizmesi kıskançlık belirtilerindendir. Ayrıca bazen kendini aile bireylerinden ayrı olarak da çizerek bunu anlatmaya çalışır.

ŞİDDET VE MUTSUZLUK RESİMLERİ

Şiddet gördüğü kişiyi hiddetli resmetmesi, elin büyük çizilmesi, karanlık çizimler, evin bacasından yoğun karanlık dumanların çizilmesi evde huzursuz ve tartışmalı bir ortamı gösterir.

Resim öğrenilen bir şey olduğu için, yaptıklarını ailesinden ya da arkadaşlarından görerek yapmış olabilir. Bu yüzden tek bir resimle tahmin yürütmek yanlış olur. O nedenle uzman bir kişinin yorumlaması en iyisidir.
Fakat anne ve babalarında bilgi sahibi olmasın da fayda olduğunu düşünüyorum. Ayrıca en güzel kısmı da çocukların sorunlarının görülüp, uygun davranışlarla düzeltilmesidir. Belli bir süreçten sonra daha mutlu çocuklar ve daha mutlu resimler gelecektir...

6 yorum:

AskinAy on 28 Şubat 2009 20:39 dedi ki...

daha mutlu resimler dir görmek istedigimiz elbet fakat nasilda belli edilebiliyormus yaa bunada sahit olmus olduk öptüm seni gülüm..

Adsız dedi ki...

En yakın zamanda bende bu kitabı edinecegim.
İnan bazen oğlumun resimlerine bakıp ne var şimdi bunda diyip duruyorum.
İnan ne olursa olsun onların duygalarını bir şekilde öğrenmek lazım.
Bir arkadas onlarla bu yaslarda arkadas olursak(ki buda onların duygularına zevklerine katılarak),en önemli dönemleri olan ergenliklerindede onlar arkadas oldugumuzdan daha kolay atlatmamıza sebeb olur demişti.
Bilgilerin için çok teşekürler balküpü,iyiki varsın canım arkdasım.
Üsküdar.

Nur on 1 Mart 2009 18:49 dedi ki...

üniversitedeyken ders kitabımızdı bu kitap. Gerçekten çok faydalı bilgiler var.üni. deki hocamız çocuk resimlerinin gerçekten birçok şeyi anlattığını ama bu resimlerden anlam çıkarmanın bilir kişinin işi olduğunu velilerimize çocuklarının resimleri hakkında yorum yapmamamızı ancak dikkatimizi çeken birşey olduğunda aileyle görüşüp doğru yere yönlendirmemizi söylerdi. Mesela resimlerinde sürekli siyah rengi kullanan bir çocuk bu rengi gerçekten sevdiği içinde kullanabilir ya da içerisinde yaşadığı bunalımın yansıması da olabilir.

Bal küpü on 2 Mart 2009 02:09 dedi ki...

Hatırlatman için teşekkürler Nur :)

Primarima on 4 Mart 2009 16:21 dedi ki...

çoook teşekkürler daha öncede söylemişdim ya bu konu beni çok ilgilendiriyor:)bu kitabı bende istiyorum.

Mavi Bahçe on 23 Mart 2009 12:14 dedi ki...

paylaşımın için teşekkürler bal küpü.Çok güzel bir konunun üzeinde durmuşsun.Sevgiler

 

BalKüpü Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez