24 Nisan 2009 Cuma

LCD Televizyon Seçimi

Yazan Bal küpü zaman: 13:51


Yakın zamanda şu ÖTV indirimi bahanesiyle artık beni değiştirin diye bağıran eski televizyonumuzun yerine bir LCD televizyon aldık. 37 ekrandı ve zamanında çamaşır makinasının yanında hediye etmişlerdi :) Gene işimizi gördü sağolsun.
Ne alalım, nasıl birşey alalım derken baktık ki dikkat edilmesi gereken çok şey var. Bu konuda edindiğimiz bilgileri derleyip toplayıp kısa bir kılavuz hazırlayalım dedik: Sağolsun teknik detaylar eşimin sayesinde ortaya çıktı. Bana kalsa tipine bakıp, en yakışıklısını seçerdim :) Neyse gelelim detaylara:

Boyut: Öncelikle almayı düşündüğünüz televizyonun boyutlarına karar vermeniz gerekiyor. Genelde boyutlar inç olarak veriliyor. Genelde 40-36-32-26-22-19 gibi boyutlar var.
Bunlardan 40" olan bildiğimiz 106 ekrana denk geliyor. Bu noktada koyacağınız yere göre karar vermeniz gerekiyor. Oturma odası gibi küçük bir odada seyredecekseniz sizin işinizi 26" bile gayet güzel görebilir. Tabii büyük mekanlara büyük ekranlar daha iyi gider. Biz 22" aldık, işimizi görüyor.

Contrast: Kontrast oranı siyah renk ile beyaz arasındaki parlaklık farkı anlamına geliyor. Buradaki oran ne kadar büyükse televizyonunuzun renkleri gösterme kalitesi o kadar artıyor.
En az 1000:1 olması öneriliyor. Bizim aldığımızın oranı 10000:1 idi. Görüntüden memnunuz.

Tepki süresi: Bu süre resmin yenilenme süresini gösteriyor. Bu değer yüksek olduğunda hızlı görüntü değişimlerinde gölgeler oluşuyor.
Mesela maç seyrederken adamın arkasından iz çıkıyor. Bu değerin düşük olması oyunlarda da problem çıkarabiliyor. 10ms'nin üstündeki değerler iyi değil. En az 8 veya 5 ms. olması öneriliyor. Biz 5ms'lik aldık.

Giriş ve çıkışlar: Televizyonlarda HDMI, Scart, Component, DVI, Video, S-Video gibi girişler olması iyi olur. Özellikle birden fazla Scart girişi olması gerekli. Aynı anda uydu, DVD, bilgisayar ve oyun konsolu bağlamak isteyebilirsiniz.
Uzun vadede HD yaygınlaştıkça HDMI girişlerin önemi artacak. Bunlara dikkat edin. USB girişli TV'ler yayılmaya başladı. Bunlar USB içindeki filmleri oynatabiliyor. Fakat USB girişinden çok fazla beklentide bulunmayın. Genelde 2GB'lık flashdisk'lerden fazlasını okuyamıyorlar.

Çözünürlük: HD: High Definition yani yüksek çözünürlük anlamına geliyor. Bu değer sizin LCD panelinizin üzerindeki piksel yani en küçük görüntü hücresinin sayısına karşılık geliyor.
Full HD yani 1920x1080 çözünürlük olduğunda yatayda 1920 piksel, düşeyde de 108o piksel olduğu anlamına geliyor. HD Ready ise HD yayınları gösterebilen daha düşük çözünürlük anlamına geliyor.
Mesela bizim aldığımız televizyon HD Ready ve 1680x1050 çözünürlüğü var. HD Ready televizyonlar da çözünürlüklerine göre HD yayınları kaliteli gösterebiliyor. Ama henüz HD yayınlar çok fazla yok.

Marka: Herhangi birşey satın alırken marka sizin için ne kadar anlamlı ise LCD TV alırken de pek farklı değil. Piyasada LCD panel üreten çok fazla firma olmamasına rağmen pekçok LCD TV markası var. (Samsung ve LG üreticilerden en bilinenleri. Mesela Sony LG'nin ürettiği panelleri kullanıyor)
Sadece markasına aldanıp eski teknoloji bir LCD TV de almayın. Özelliklerini mutlaka inceleyin. Piyasada yaygın olarak Sony, Samsung, Phillips, Vestel, LG gibi markalar var.

Fiyat: Özellik, boyut ve markaya göre fiyatlar değişebiliyor. Biz 22" aldığımızdan 1000 liranın altında alabildik.Burada fiyat/performans dikkate alınmalı. Fakat sanırım 1500 lira civarına şu an 32" iyi bir LCD TV alabilirsiniz. İyi araştırmak gerekiyor.
Bizim Internet'ten 650 Lira civarına aldığımız televizyonu piyasada 1000 liraya kadar değişik fiyatlarda gördük. Internet sitelerinden daha uygun almak mümkün olabiliyor.

Sonuç olarak şunu diyebilirim iyice araştırın, yukarıdaki özelliklere dikkat edin ve her zamanki gibi fiyat-performans oranına dikkat edin...
Özellikle eşim nasıl bir şey tercih etmeliyim diye çok araştırdığından, arayanlara lazım olur düşüncesiyle bu yazıyı kaleme aldı, sağolasın canım :) Diyor ki almadan önce böyle bir yazı okumak istermiş ;))

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Tavsiyen için teşekkürler arkadasım,aslında tam ihtiyacıma göre bir bilgi olmuş.Bakalım yene eve yeni eşyalardan biride bu olacak.
Biz hanımlar hemen tipe bakıyoruz dedğin gibi
Üsküdar

Hayal Arkadaşlarım on 3 Mayıs 2009 01:27 dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş. Lcd almayı düşünen biri için rehber gibi. Tüm yazılarınızı beğenerek okuyorum. Emeğinize sağlık. Sevgler.

Adsız dedi ki...

şahsen tebrik ederim. okadar internet sitelerinin içinde bu şekilde bilgi veren cok az bu yazıyı ve bu konuyu ele aldıgın için teşekkür ederim....

 

BalKüpü Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez